SONBAHARDA HASTALIKLARDAN KORUNMANIN YOLLARI

 

Resim1.png

Havaların yavaş yavaş soğuması ve yaprakların sararıp dökülmeye başlamasıyla alışılagelmiş sinyallerini veren sonbahar, her ne kadar gelişiyle içimizi ferahlatsa da mevsimle birlikte yaşanan ani sıcaklık değişiklikleri çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabilir. Havaların birden soğuması vücudun savunma mekanizmasının zayıflamasına sebep olduğu için mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemimizi desteklememiz şart. Peki, sonbaharda artış gösteren üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için almamız gereken önlemler neler? 

 

HAVA DURUMUNA UYGUN GİYSİLER TERCİH ETMEK

Sonbahar aylarında günlük sıcaklık sıkça değişim gösterir. Bu sıcaklık değişimine bağlı olarak vücut ısımız da değiştiği için doğru kıyafet seçimi oldukça önemli. Sabah ve akşam saatlerinde vücut ısısını dengede tutacak şekilde kalın kıyafetler, gün içinde de daha ince kıyafetlerin tercih edilmesi bu havalarda şart. Özetle, sonbaharda giyeceğimiz kıyafetler bizi ne terletmeli ne de üşütmeli; çok katmanlı çıkarılabilir kıyafetler giyerek değişen hava koşullarına karşı önlem alabiliriz.

 

DÜZENLİ VE DENGELİ BESLENMEK

Sonbaharda sıkça yaşanan sıcaklık değişimleri nedeniyle bağışıklık sistemini dengeli ve düzenli beslenerek desteklemek önem arz ediyor. C vitamini bakımından zengin sebze ve meyveler ile zerdeçal, zencefil, karabiber gibi sağlıklı besinleri tüketerek bağışıklık sistemini desteklemek bizi sonbaharda hastalıklara karşı koruyacaktır.

 

Resim2.png

YAZ MEVSİMİNDEN KALAN ALIŞKANLIKLARI BIRAKMAK

Sıcak yaz aylarından kalan bir alışkanlık olan soğuk gıda tüketimini sonbaharda bırakmak gerekiyor. Bunun yerine sağlıklı bir alternatif olarak mevsime uygun bir şekilde beslenip mevsim geçişindeki hastalıklara karşı önlem alabiliriz. 

 

SIVI TÜKETİMİNİ İHMAL ETMEMEK

Bol ve dengeli sıvı tüketimi, bağışıklık sistemini desteklemenin önemli noktalarından biri olarak biliniyor. Taze sıkılmış meyve suları, çeşitli bitki çayları ve tabii ki gerekli su tüketimi bağışıklık sistemi sağlığının güçlenmesini sağlayarak bizi hastalıklardan koruyor.

 

DÜZENLİ VE KALİTELİ UYUMAK

Sonbaharda yaşanan değişken hava sıcaklarının olumsuz etkilerinden korunmak için düzenli ve kaliteli bir uyku şart. Kaliteli ve düzenli uyku, bağışıklık sisteminin en önemli destekçileri arasında yer alıyor. Bu sebeple uzmanların da belirttiği üzere, günde en az 7 saat uyumak ve kaliteli bir uyku düzeni oluşturmak için erken yatıp erken uyanmak gerekiyor. 

 

EGZERSİZ VE SPOR YAPMAK

Havanın serinlemesi spor ve egzersiz yapmak için bir engel oluşturmuyor. Serin ve kapalı havalarda harekete geçmek zorlaşsa da düzenli egzersiz vücudu güçlendirmenin ve enerji seviyesini artırmanın bir yolu olarak uzmanlarca tavsiye ediliyor. Yürüyüş, yoga ve aerobik gibi egzersizler ile sonbaharda vücut sağlığınızı güçlü tutabilirsiniz. 

 

Resim3.png

KİŞİSEL HİJYENE DİKKAT ETMEK

Sonbaharda mevsim geçişi sebebiyle enfeksiyon ve hastalıkların artarak yaygınlaştığını belirtmiştik. Enfeksiyonlara karşı mücadele etmek için kişisel hijyenimize dikkat etmek önemli noktalardan biri. Ellerimizi sık sık yıkayıp ortak kullanım alanlarının hijyenine dikkat etmek alacağımız temel önlemler arasında başta geliyor.

 

KAPALI ALANLARI SIK SIK HAVALANDIRMAK

Sonbaharda enfeksiyonlar hızla yayıldığı için kapalı ortamların sürekli olarak havalandırılması gerekiyor. Ev, işyeri, ofis ile toplu taşıma araçları gibi alanları sıkça havalandırmak ve kapı kolu gibi sık dokunulan eşyaların temizlenmesi gerekiyor.

 

AŞI OLMAK

Grip aşısı, grip virüsüne karşı koruma sağlayabilir. Her yıl güncellenen grip aşısını yaptırmak, enfeksiyondan korunmanın etkili yoludur. Grip aşısı ideal şartlarda yüzde 70 ile yüzde 90 oranında koruma sağlasa da elbette aşı olan kişilerin de hastalanma ihtimalinin bulunduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Fakat, yapılan araştırmalar grip aşısının, aşılanan ancak yine de hastalanan kişilerde hastalığın şiddetini azalttığını göstermektedir.

 

RUH VE ZİHİN SAĞLIĞINI KORUMAK

Resim4.png

Bedensel sağlığımıza gösterdiğimiz aynı özeni ruhsal sağlığımızı korumak için de göstermeliyiz. Günlerin kısalmaya başlaması, hava sıcaklıklarının değişmesi, tatilden şehir hayatına dönmek gibi faktörler ruh ve zihin sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir. Sonbahar ile gelen değişikliklere uyum sağlamak ve içsel dengemizi korumak son derece önemli. Değişime uyum sağlayıp pozitif zihin yapısını sürdürmek ve kendimizi iyi hissetmenin yollarını keşfetmek, gün ışığında zaman geçirmek, sevdiklerimizle sosyalleşmek, stres seviyesini dengede tutmak için meditasyon ve nefes egzersizleri yapmak ve hobilerimize vakit ayırmak ruh ve zihin sağlığımızı korumak önde gelen aktiviteler arasında sayılabilir.

 

SAĞLIK SİGORTASI SAHİBİ OLMAK

Tüm tedbirleri aldıktan sonra farklı etkenlerden dolayı sağlığımızda ortaya çıkabilecek hastalıkların tedavisini sağlamak ve diğer çeşitli hizmetlerden faydalanmak için bir sağlık sigortası sahibi olmak bizi güvence altına alır. Ürün kapsamında yer alan ayakta ve yatarak tedavi, doktor muayenesi ve ilaç giderleri, laboratuvar hizmetleri, görüntüleme ve tanı yöntemleri ile tercih edeceğiniz pakete göre eklenebilecek diğer pek çok teminat sayesinde normal şartlara göre çok daha az bir maliyet ödeyerek en kaliteli sağlık hizmetlerine ulaşabilirsiniz.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Hazırlayan: Gülşen UÇARKUŞ